Share this article:

Valkuilen bij het bestellen van printplaten

24 February 2023
Leestijd: 2 minuten

Het lijkt zo eenvoudig: even een printplaat bestellen. Toch komt er meer bij kijken dan je in eerste instantie denkt. We zetten de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij, zodat jij bij het bestellen van nieuwe printplaten niet in deze valkuilen trapt.

Design rules bij het bestellen van printplaten

De meest voorkomende valkuil bij het bestellen van printplaten is een fout in de design rules-instellingen. Aan de hand van de design rule check bepalen wij namelijk of een printplaat geproduceerd kan worden. Echter hanteert niet iedere leverancier dezelfde design rules. Dus als je in jouw ontwerp gebruikmaakt van de andere design rules, kan het zomaar zijn dat wij jouw printplaat niet kunnen produceren.

Dan kunnen er bijvoorbeeld sporen in je ontwerp zitten die niet gemaakt kunnen worden, omdat ze te dicht bij elkaar liggen. Of de diameter van de boorgaten is niet correct (of de ring rondom een gat is te klein). Dat soort problemen zijn eenvoudig te ondervangen door vooraf te controleren of je de juiste design rules-instellingen in je ontwerp software hebt. Bovendien kun je met ons overleggen wat de beste instellingen zijn.

Fouten bij exporteren

Maar ook bij het exporteren van je ontwerp kunnen er fouten ontstaan. Dat heeft als gevolg dat jouw CAD-tekening verkeerd geïnterpreteerd wordt door ons CAM-systeem. Je printplaat kan daardoor heel anders worden dan jij voor ogen had. Ook exporteer-problemen kun je redelijk makkelijk voorkomen door vooraf te controleren wat de juiste instellingen zijn.

Incomplete files

Een andere valkuil bij het bestellen van printplaten is dat niet alle bestanden bij ons aangeleverd worden. Een printplaat bestaat namelijk meestal uit verschillende lagen en voor iedere laag hoort er een bestand te zijn. Zo heb je een bestand nodig voor iedere laag, maar ook voor het soldeermasker, de boorgaten en de opdruk.

Missen we het bestand voor de boorgaten, dan valt ons dat heus wel op. Maar het bestand voor de opdruk valt ons waarschijnlijk niet op. Controleer dus altijd voor je bestelt of alle bestanden meegestuurd worden! En stuur het ontwerp altijd in een zip-file (gerber + Excellon) of .tgz (ODB++).