Share this article:

Conformal coating

30 October 2023
Leestijd: 2 minuten

Conformal coating wordt gebruikt om de componenten op een printplaat te beschermen tegen omgevingsfactoren. Voorbeelden hiervan zijn vocht, stof, zout en chemicaliƫn. Om deze coating aan te brengen, is het belangrijk dat de printplaat dit ondersteunt.

Oppervlakte-energie vs. oppervlakte spanning

Oppervlaktechemie is een enorm complexe en lastige tak in de wetenschap. Je spreekt van oppervlakte-energie bij vaste stoffen, bij vloeistoffen spreek je van oppervlakte-spanning. In de praktijk worden deze termen vaak door elkaar gebruikt.

Printplaten & oppervlakte-energie

De oppervlakte-energie van vaste stoffen wordt meestal uitgedrukt in dynes per centimeter. Wij korten dit af naar ‘dynes’. De oppervlakte-energie van een printplaat wordt over het algemeen bepaald door het soldeermasker. Een gangbare waarde is bijvoorbeeld 36-dyne.

Controle van printplaten

Om de oppervlakte-energie van een printplaat te meten wordt vaak een streep op de printplaat gezet met een dyne-pen. Deze pennen bevatten een oplossing met een vooraf vastgestelde oppervlakte­spanning. Wanneer de oppervlakte-energie 36 dyne moet zijn, wordt er met een bijpassende pen een streep op een sample gezet.

Wanneer deze streep een strakke lijn vormt, zonder dat deze uitloopt op de print, voldoet het soldeermasker aan de gestelde oppervlakte-energie.

Hoeveel dyne is voldoende?

Het is belangrijk om dit te overleggen met de leverancier van de conformal coating. Zij weten welke aan welke oppervlakte-energie de printplaat moet voldoen.